Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

" Το Κάτι άλλο"

Ένα  βιβλίο για τη διαφορετικότητα είναι το "Κάτι άλλο" της Κάθριν Κέιβ. 


Αυτό που  με προβλημάτισε... είναι πως δεν δόθηκε ως λύση η ένταξη του ήρωα στην ομάδα αλλά απομονώθηκε με "διαφορετικούς"  εκτός αυτής...

 θεματολογία: "διαφορετικότητα - διακρίσεις". 
Περιγραφή: ένα διαφορετικό - ασυνήθιστο πλάσμα
έχει την ανάγκη του για αποδοχή, αγάπη και φιλία.

Έχει βραβευτεί από την Ουνέσκο με το βραβείο "Unesco Prize for Children's and Young People's Literature in the Service of Tolerance".

#############

Έφτιαξα ένα βίντεο ώστε να ακούσουμε την ιστορία:



Το είδαμε:




Το Κάτι Άλλο from elenalaz



Η Τζένη Κουτσοδημητροπούλου μας διαβάζει ένα απόσπασμα από αγαπημένο της παιδικό βιβλίο στα πλαίσια της Καμπάνιας του Δικτύου "Από το ράφι της βιβλιοθήκης μας και της καρδιάς μας.."





1. Μία ιδέα είναι να σταματήσουμε την ιστορία την ώρα που χτυπά η πόρτα και να αφήσουμε τους μαθητές μας να δώσουν μία δικιά τους συνέχεια με ένα δικό τους τέλος.

2.Μία ωραία ιδέα είναι και αυτή που διάβασα στην ιστορία μιας θεατρικής παράστασης: 

(εδώ έχουμε ένταξη των πρωταγωνιστών στην ομάδα)


Υπάρχουν έτοιμα φύλλα εργασίας & ιδέες στις σελίδες:

Πυθαγόρειο Νηπιαγωγείο:
Πρώτα ο δάσκαλος:

Η κυρία Αταξία:

Πάω Νηπιαγωγείο:





               Ένα πολύ ενδιαφέρον σχέδιο δράσης είναι αυτό που βρήκα από το: 











περισσότερα εδώ !



Σχόλια που διάβασα...




"Αυτό που μου άρεσε στο συγκεκριμένο βιβλίο, πέραν της πολύ χαριτωμένης εικονογράφησης που καταφέρνει να αποτυπώσει τα συναισθήματα των χαρακτήρων, ήταν η χαρακτηριστική φράση "Δεν ανήκεις εδώ. Δεν είσαι σαν και εμάς. Είσαι κάτι άλλο". 

Μια φράση που χρησιμοποιεί η κοινωνία της ιστορίας για να ανακοινώσει στον κεντρικό ήρωα το λόγο περιθωριοποίησης του και την οποία αξίζει να συζητήσουμε με τους μαθητές και να καταγράψουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματα που μας δημιουργεί..

Ακόμη, το βιβλίο περιγράφει τη συμπεριφορά του κεντρικού ήρωα σε σχέση με ένα άλλο διαφορετικό πλάσμα για να θίξει το θέμα της διάκρισης από μία διαφορετική οπτική γωνία.

Το τέλος της ιστορίας περιλαμβάνει μια μικρή έκπληξη αλλά και ένα προβληματισμό ως προς το θέμα της περιθωριοποίησης. Το βασικό μήνυμα παραμένει ότι πρέπει να έχουμε ανοιχτό το μυαλό μας αλλά και την καρδιά μας για όλους.


Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας." 

Η κυρία Αταξία

Περιμένω και τις δικές σας προτάσεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου