-1 κούπα αλάτι λεπτό
-3 κούπες αλεύρι
-1 κούπα νερό
Σε ένα λεκανάκι βάζουμε το αλάτι και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό και ζυμώνουμε προσεκτικά.
Ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη και με ένα μαχαίρι σχεδιάζουμε το περίγραμμα (κεφάλι, σώμα, εφτά πόδια).
Προσθέτουμε τις λεπτομέρειες: ποδιά, τσεμπέρι, χέρια, σταυρό πάνω από το κεφάλι κλπ..
Με μία οδοντογλυφίδα σχεδιάζουμε τα μάτια και διακοσμούμε την ποδιά ή ό,τι άλλο θέλουμε (διάφορα μπαχαρικά, όσπρια, ζυμαρικά).
Τοποθετούμε τη φιγούρα σε ταψί με λαδόκολλα και
ψήνουμε στους 160 βαθμούς για μισή περίπου ώρα, μέχρι να στεγνώσει η ζύμη.
Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό και ζυμώνουμε προσεκτικά.
Ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη και με ένα μαχαίρι σχεδιάζουμε το περίγραμμα (κεφάλι, σώμα, εφτά πόδια).
Προσθέτουμε τις λεπτομέρειες: ποδιά, τσεμπέρι, χέρια, σταυρό πάνω από το κεφάλι κλπ..
Με μία οδοντογλυφίδα σχεδιάζουμε τα μάτια και διακοσμούμε την ποδιά ή ό,τι άλλο θέλουμε (διάφορα μπαχαρικά, όσπρια, ζυμαρικά).
Τοποθετούμε τη φιγούρα σε ταψί με λαδόκολλα και
ψήνουμε στους 160 βαθμούς για μισή περίπου ώρα, μέχρι να στεγνώσει η ζύμη.
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Η Κυρά-Σαρακοστή δεν έχει στόμα, γιατί νηστεύει.
Δεν έχει μύτη, για να μη μυρίζει τα αρτύσιμα φαγητά και μπαίνει σε πειρασμό.
Έχει τα χέρια της σταυρωμένα, γιατί προσεύχεται.
Έχει τα μάτια της κλειστά, για να μη βλέπει.
Και, φυσικά, έχει εφτά πόδια, ένα για κάθε μία βδομάδα ως το Πάσχα.
Την Κυρά Σαρακοστή που είναι έθιμο παλιό οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν με αλεύρι και νερό!
Για στολίδι της φορούσαν στο κεφάλι της σταυρό και το στόμα της ξεχνούσαν γιατί νήστευε καιρό! Και μετρούσαν τις ημέρες με τα πόδια της τα εφτά κόβαν ένα τη βδομάδα, μέχρι να ρθει η Πασχαλιά!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου